Bikinimodet under 70 år

Bikinin genom tiderna

Den 5 juli 1946 presenterade den franske designern Louis Réard en ny baddräkt i Paris, som han kallade “bikini”. Tvådelade baddräkter hade redan lanserats på 1930-talet då Jacques Heim försökte nå framgång med den tvådelade baddräkten ”Atome” som marknadsfördes som ”den minsta baddräkt som någonsin skapats”. Reards bikini nådde betydligt större framgångar och fick mer uppmärksamhet då den även exponerade naveln.

Under de senaste 70 åren har vi sett olika typer av bikinis med tidstypiska accessoarer och skiftande poser. Följ med på Stylights bikinimode genom tiderna – en resa på 70 år.

[unex_ce_button id="content_qnhg3v226,column_content_ez3y431cr" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#29CEB6" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="http://love.stylight.se/wp-content/uploads/sites/42/2016/06/Stylight-70-years-of-the-bikini-moving-images.gif" button_link_type="download" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]HÄMTA GIF[/ce_button]

1940-talet: Den skandalösa bikinin 

Den franska designern Louis Reards bikini sågs under denna tid som mycket kontroversiell. Framgångsrika skådespelerskan och simmerskan Esther William kritiserade bikinin och vägrade att bära den. Istället skapade hon en egen linje badkläder, eller rättare sagt simkläder. Till en början tillverkades baddräkter och bikinis i bomull eller linne och absorberade mycket vatten. De blev tunga att bära och torkade långsamt. Den vanligaste baddräkten under denna tid var tvådelad med bikinitrosor med hög midja som dolde naveln. 

Turban var ett populärt tillbehör på grund av ransoneringen av hattar. Så genom att linda en halsduk runt huvudet fick kvinnor enkelt en ny glamourös accessoar att bära tillsammans med bikinin. Salvatore Ferragamos fiffiga uppfinning kilklackar i kork var ett populärt alternativ att ha på fötterna.

1950-talet: Tropisk touch

Under 1950-talet skapade filmstjärnan Brigitte Bardot internationella rubriker när hon dök upp på Croisetten i Cannes klädd i bikini. Året innan spelade hon huvudrollen i filmen ”Flickan i bikini”. Under 1950-talet bars bikinis mest av utvikningsflickor och skådespelerskan Jane Russell kände sig så naken i en tvådelad bikini under inspelningen av filmen ”The French Line” att hon valde en hel baddräkt istället. Under den här tiden ökade tillgången på nylon, vilket användes både för bikinis och baddräkter.

I USA var en kitschig blandning av tropiska och exotiska inslag på uppgång under denna tid, både inom heminredning och mode. Halmväskor dekorerade med blommor och rosetter var supertrendigt att bära tillsammans med bikinin, gärna med ett par kattformade solglasögon.

1960-talet: Optiska mönster

Under 1960-talet dök bikinin upp i allt fler kvinnors garderober. Mest populär var lågt skurna underdelar och formanpassade överdelar. Materialet lycra började användas för både bikinis och baddräkter. I USA var gruppen Beach Boys poppis och ungdomsgäng hängde på stränder och surfade. Ursula Anderssons bikini i Bondfilmen ”Dr. No” ansågs vara den mest ikoniska bikinin under det här decenniet. 

Modet på det glada 60-talet karaktäriserades av optiska mönster och geometriska former. Den klassiska bikinilooken hade en futuristisk touch och bestod av en badmössa, ett par stora ovala solglasögon, gärna tillsammans med en teatralisk posering. 

Låt dig inspireras med några vita bikinis.

1970-talet: Den virkade bikinin

Under 1970-talet blev bikinin allt mindre. Trots framtagandet av nya lämpliga material var virkade bikinis mest populära, helst i form av färgglada triangelbh:s och tangatrosor. Som en reaktion på att stränderna i Los Angeles förbjöd nakenbad år 1974 skapade den australiensiska designern Rudi Gernereich en stringbikini för både män och kvinnor.

Medan bikinin blev mindre blev solglasögonen större under 1970-talet, som de sofistikerade solglasögon som Jacqueline Kennedy bar i Capri. Andra must-haves under denna tid var sjalar knutna som pannband, stora hattar, träskor och kilklackar.

Gillar du looken?? Klicka på bilderna för liknande produkter

1980-talet: Självlysande bikinimode

Tack vare Jane Fondas workout-videos blev många som galna i aerobics, benvärmare och sportiga pannband. Efter att ha jobbat hårt med sina kroppar ville kvinnorna på 1980-talet visa upp sin figur på stranden i små, högt skurna bikinis som visade höfterna. Extremt högt skurna underdelar dök upp i allt högre utsträckning på 80-talet och dröjde sig kvar även under 90-talet, tillsammans med bandeau-toppar. Självlysande färger var en favorit under denna tid, såsom turkos bikini. Och en androgyn-look med kortklippt hår.

Under 1980-talet var gympaskor, stora hårsnoddar och praktiska midjeväskor populära. Även bergsprängare och freestyles var heta accessoarer.

1990-talet: Den djuriska bikinin

Tack vare tv-serier som Baywatch och 90210 blev Kaliforniens stränder centrum för uppmärksamheten igen. I Baywatch såg vi heltäckande, högt skurna baddräkter medan tonåringarna i 90210 körde en preppy-stil. Sakta försvann de färgglada och mönstrade kläder som karaktäriserade 80-talet och ersattes med djurmönstrat, som till exempel Tyra Banks bikini på omslaget av Sports Illustrated i januari 1996.  

Till baddräktsmodet på 90-talet syntes ofta rollerblades, vilket var en populär sport under denna tid. För en komplett 90-tals beachlook krävdes även en keps, stora blanka örhängen och armband.

2000-talet: Naveln i fokus

Om det ansågs skandalöst att visa naveln i samband med bikinins födelse, var det på gränsen till obligatoriskt att göra det i början av 2000-talet. Nu stod naveln plötsligt i fokus och att pierca naveln och smycka både navel och midja blev en trend. Midjetoppen som ökade i popularitet under slutet av 90-talet och i början av 2000-talet var it-plagget tillsammans med ett par lågt skurna bootcut-jeans.  Triangelbikinin var det hetaste badmodet, helst i metallfärgat eller enfärgat vitt.

Under den här tiden var hatten den hetaste accessoaren att ha tillsammans med bikinin, allt från solhattar för dam till stråhattar i cowboy-stil. Solglasögonen skulle vara stora, fyrkantiga och gärna med färgglada glas. Under 2000-talet invaderades stränderna av bärbar teknik i form av Nokia-mobiltelefoner till Ipods, som lanserades av Apple 2001.

2010-talet: Geometriska omlottbikinis

Vi är halvvägs igenom, så det kan vara för tidigt att säga men i år är omlottbikinis i ropet med dekorativa band och geometriska former, vilket ger bikinin en sportig och modern look. Hälsa är det nya svarta med yogapass på stranden och en grön juice i handen. 2016 skrev den kurviga modellen Ashley Graham historia när hon prydde omslaget på Sports Illustrateds baddräktsnummer.

Accessoarerna på 2010-talet karaktäriseras av runda ”statement-glasögon” med spegelglas och skor som fungerar lika bra på stranden som i stan.

Gillar du looken?? Klicka på bilderna för liknande produkter

  • Stylight bikini birthday 60s model in white bikini
  • Stylight bikini birthday 40s model in red bikini
  • Stylight bikini birthday 50s model in floral bikini with raffia basket
  • Stylight bikini birthday 60s model in white bikini and black sunglasses
  • Stylight bikini birthday 70s model in orange bikini flap hat and guitar
  • Stylight 80s model in hot pink bikini and headband
  • Stylight bikini birthday 90s model in leopard bikini and baseball cap
  • Stylight bikini birthday 2000s model in metallic bikini sunglasses and cowboy hat
  • Stylight bikini birthday 2010s model in red bikini taking a selfie
[unex_ce_button id="content_y849a5swq,column_content_ukt6paaoj" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#29CEB6" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="http://love.stylight.se/wp-content/uploads/sites/42/2016/07/Stylight-70-years-of-bikini-fashion-individual-slides.zip" button_link_type="download" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]HÄMTA BILDER[/ce_button]

Vad ska du ha på dig på stranden?