15 av de mest ikoniska kostymerna i Oscars historia

De mest minnesvärda Oscarskostymerna

En kostym har förmågan att kunna transportera filmtittare till en helt annan plats och för att citera Oscarsvinnaren Edith Head, som fick fler Oscars än stjärnorna hon klädde: "det en kostymdesigner gör är en korsning mellan magi och kamoflage. Vi skapar illusionen av att förändra skådelspelarna till något de inte är". Inför detta årets Oscarsgala har Stylight samlat 15 av de mest ikoniska kostymerna i Oscars historia som med all rätt var värda deras Oscarsstatyett + några till som vi inte glömmer i första taget. Bland historiska mantlar och fantasikostymer till glammiga klänningar tittar vi tillbaka på de mest ihågkomna och stiligaste ögonblicken i filmens historia.

[unex_ce_button id="content_43r9t4ojz,column_content_l8toxbffn" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#008799" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#000000" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#008799" button_border_hover_color="#008799" button_link="http://love.stylight.se/wp-content/uploads/sites/42/2016/01/De-mest-ikoniska-Oscarskostymerna-genom-tiderna-Stylight-1.jpg" button_link_type="download" button_link_target="_blank" has_container="" in_column="1"]LADDA NER INFOGRAFIK[/ce_button]

Oscars och kostymerna

Vad många människor inte vet är att de första 21 åren på Oscarsgalan existerade inte priset för bästa kostymdesign. Detta pris kom först på tal år 1949 och sedan dess kan vi utan att tveka säga att Edith Head är drottningnen över kostymer då hon blev nominerad 35 gånger och vann en Oscar 8 av gångerna. Detta året håller vi våra tummar för Mary Zophres som är nominerad i kategorin bästa kostym för La La Land. Man kan ju inte annat än att älska den sprudlande musikalen där Emma Stone och Ryan Gosling tar oss med storm med sin förtrollande kärlek.

  • De mest ikoniska Oscarskostymerna Stylight Ti

Klassiska ögonblick

En lyckad historisk kostym har kraften att kunna tranportera sina åskådare till en helt annan era. Därför krävs ingående forskning och noggrann uppmärksamghet för att kunna förmedla fram alla viktiga detaljer. Tänk bara tillbaka på Kate Winslets fantastiska look i Titanic som bidrog till en verklig bild av hur dåtidens brittiska överklasskvinna såg ut eller Vivien Leighs typiska "southern style"-klänning i Gone with the Wind - det är ingen tvekan om hur mycket kostymen bidrar med till filmens succé!

 

Fantasikostymerna

När det kommer till Fantasyfilmer får kostymdesignern chansen att verkligen gå lös och skapa en karaktär utöver det vanliga.  Både Alice in Wonderland och Lord of the Rings gav kostymörerna stor frihet som därför resulterade i några mycket kreativa kostymer. Hur drömmigt och galet skulle det inte vara att få vara kostymör för Alice in Wonderland?

  • De mest ikoniska Oscarskostymerna Stylight AW

Skönheterna i klänningarna

Medan några kostymer behöver gå igenom blod, svett och tårar för att få till den rätta looken finns det andra som behöver vara oemotståndligt vackra. Ta Natalie Portmans kostym i Black Swan som ett exempel, där svart tylltyg och Swarowskikristaller tillsammans med svarta fjädrar skapade en magisk kreation. Även om kostymens designer inte blev tilldelat något pris för designen tycker vi att denna är den en av dem vackraste bland Oscars kostymhistoria. En annan skönhet bakom våra Oscarskostymer är givetvis Alicia Vikander som med stolthet kammade hem en Oscar till den för sin roll i The Danish Girl. Här har kostymen förmågan att ta oss tillbaka till ett tidigt danskt 1900-tal. Vi kan inget annat än att älska att se Alicia i en klassiskt bohemisk stil.

Nominerad 2017

En av årets mest omtalade filmer som med råga på allt är nominerad för en Oscar 14(!) kategorier är La La Land. Inte så konstigt kanske, med Ryan Gosling och Emma Stone i huvudrollerna kunde vi knappast förvänta oss en mer rosad film. Filmen förklaras som en hyllning till Singing in the Rain och är en bubblande kärlekshistoria som får oss att lätta och sväva upp i det blå. Även här har vi blå-gula ett finger med i spelet då svenska Linus Sandgren är nominerad för bästa foto i filmen. Vi håller tummarna för honom och hoppas att en representant från Sverige får vara en av pristagarna även i år. 

  • De mest ikoniska Oscarskostymerna Stylight LL

Och bakom kulisserna...

Filmkostymer är en del av filmhistorien och ibland blir dessa mer ikoniska än filmen själv. Den kända Ascotklänningen som Audrey Hepburn bar i My Fair Lady aktionerades ut för 3,7 miljoner dollar år 2011! Vissa skådespelare kan till och med tänka sig att lida för en perfekt filmkostym: Nicole Kidman var så desperat överatt få en 46 centimeters midja i Moulin Rouge att hon bröt ett revben när hon satte på sig korsetten. Ajaj...

  • De mest ikoniska Oscarskostymerna Stylight M
  • De mest ikoniska Oscarskostymerna Stylight MR

Vilken är din favorit bland Oscarskostymerna?

 

[unex_ce_button id="content_hzba5tpbn" button_text_color="#ffffff" button_font="bold" button_font_size="15px" button_width="auto" button_alignment="center" button_text_spacing="2px" button_bg_color="#29CEB6" button_padding="15px 60px 15px 60px" button_border_width="0px" button_border_color="#000000" button_border_radius="0px" button_text_hover_color="#ffffff" button_text_spacing_hover="2px" button_bg_hover_color="#000000" button_border_hover_color="#000000" button_link="http://love.stylight.se/wp-content/uploads/sites/42/2017/02/De-mest-ikoniska-kostymerna-i-Oscars-historia-Stylight.zip" button_link_type="url" button_link_target="_blank" has_container="1" in_column=""]LADDA NER BILDER[/ce_button]